Wildcard BSB Assen

Het weekend van 18-20 september was het dan eindelijk zover. Cliff mocht met een wildcard mee rijden in het Brits Supersport kampioenschap op het circuit van Assen.


Het niveau binnen dit kampioenschap is vergelijkbaar met het WK Supersport, voor Cliff dus een weekend waarin hij veel kon leren.
Naast het racen stond het weekend ook in het teken van een groot VIP evenement. In samenwerking met het team de Hollandsche jongens (Rintje Ritsma en Jarco Grotenhuis) en het team van Quinten Koers, werd er een heus evenementenplein gecreëerd. Op zondag werden er in totaal 450 VIP gasten verwacht, een hele taak om dit als team te realiseren en in goede banen te leiden.
 
Het weekend begon voor Cliff met een vrije training op de vrijdag ochtend. Al snel kon Cliff in een goed ritme komen en de rondetijden waren gezien de vochtige koude baan erg goed. De uitslag van de vrije training was veel belovend voor het weekend, Cliff wist een 9e rondetijd te realiseren in het algemene Supersport veld en een 1e positie in de Supersport EVO klasse.
 
De EVO klasse is een apart klassement binnen de Britse Supersport. Binnen de britse Supersport zijn de rijders verplicht om met een Motec computer systeem te rijden, met dit systeem zijn de motoren sneller maar deze systemen zijn behoorlijk duur. Om er voor te zorgen dat rijders die toch mee willen rijden maar zich het systeem niet kunnen veroorloven toch een leuk kampioenschap te bieden, is de EVO klasse opgericht.

Aangezien Cliff met een wildcard mee reed en niet beschikt over het Motec systeem, reed hij mee voor het EVO klassement. Op vrijdag middag stond er een 2e vrije training op het programma. De baan was nat maar eigenlijk te droog om nog met regenbanden te rijden, om deze reden heeft Cliff maar 2 ronden gereden tijdens deze training.
Zaterdag ochtend stond de eerste kwalificatie op het programma. Cliff had moeite om in het ritme te komen en kon geen goede rondetijden draaien. Cliff voelde dat doorrijden op deze manier geen zin had en kwam de pits in. Er werden een aantal kleine wijzigingen aan de motor aangebracht en Cliff ging de baan weer op. Op dit moment begon het licht te miezeren en Cliff wist dat wij waarschijnlijk maar 1 ronde de tijd zou hebben om een goede rondetijd neer te zetten. Tijdens deze ronde begon het al harder te miezeren en de baan werd glad, toch kon Cliff nog een goede rondetijd rijden die hem naar een 15e startplaats bracht.  Zaterdag middag stond de eerste race op het programma, de start was matig en de eerste ronde dramatisch. In vergelijk met het NK zijn de rijders in het Brits kampioenschap een stuk agressiever, Cliff moest hier de eerste 2 ronden heel erg aan wennen. Na de eerste twee ronden wist hij een knop om te zetten en begon de inhaalrace. Vanaf een 26e positie in de eerste ronde kwam Cliff ronde na ronde iets verder naar voren. Cliff kwam terecht in een groepje van 5 rijders strijdend voor de 14e positie en de 4e positie in de EVO klasse.  Na ronden lang strijden voor iedere meter op de baan waarbij veel ellebogen en knieën aan elkaar uitgedeeld zijn, wist Cliff als 15e over de finish te komen en dit bracht hem naar een 5e positie in de EVO klasse.

Zondag was een speciale dag voor het team. Extra hulptroepen waren ingeschakeld om de gasten te begeleiden en  in de watten te leggen. Naast de spectaculaire races konden de gasten genieten van een varken aan het spit, warm en koud buffet, wijnproeverij, cocktailbar en verschillende hapjes. Om de sfeer wat te verhogen was er een DJ aanwezig gedurende de hele dag en kon er in de middag genoten worden van een optreden van de zanger Pascal Redeker. Ter afsluiting kon er aan het eind worden nagenoten met een afterparty voor de mensen die daar nog zin in hadden.
Naast alle gezelligheid stond er voor Cliff ook nog een race op het programma.
Na een uitgestelde start en veel chaos in de pitstraat werd de race gestart (met voor Cliff ondertussen koude banden) op een koude baan met zo hier en daar natte plekken en olieresten. Veel coureurs crashten en Cliff besloot om de risico’s te beperken met zicht op de laatste 2 wedstrijden voor zijn eigen kampioenschap op 3 oktober in Assen. Cliff liet zich terug zakken en kwam in een leuk groepje terecht waarin hij kon strijden voor de 22e plaats. Uiteindelijk kwam hij als 23e over de finish en klasseerde zich hierdoor als 13e in de EVO klasse.
Al met al een erg geslaagd, gezellig en leerzaam weekeind en een goede voorbereiding op het laatste raceweekeind voor 2015.

Volgende wedstrijd zaterdag 3 oktober a.s.