Zware wedstrijden Hockenheim

Zondag 30 augustus werden er op het circuit van Hockenheim 2 races verreden voor het NK supercup600 kampioenschap.

Om wegwijs te worden op dit voor Cliff nieuwe circuit werd er gekozen om op donderdag en vrijdag voorafgaand aan het evenement te trainen. Cliff kon op donderdag bij temperaturen ruim boven de 30 graden al snel zijn draai vinden op dit technische circuit en ook een goede afstelling van de motor kon snel gevonden worden.
De vrijdag werd getekend door heel veel regen, voor Cliff geen reden om stil te zitten. Cliff reed op een natte baan een groot aantal ronden en ook het gevoel in de regen was erg goed. Twee geslaagde trainingsdagen en een goede voorbereiding voor het raceweekend.

Op zaterdag stonden een vrije training en de eerste kwalificatietraining op het programma. Tijdens de vrije training bleek dat Cliff de snelheid gevonden had en hij was dan ook direct voorin te vinden. De eerste kwalificatie verliep goed, Cliff wist zich als derde te kwalificeren.
Na de kwalificatie werd de motor schoon gemaakt en klaar gezet voor de zondag. Bij het klaar maken van de motor kwam het team een onaangename verassing tegen. Door de warmte op zaterdag (35 graden plus) bleek de kop pakking van het blok het begeven te hebben. De kop pakking vervangen bleek geen haalbare kaart en er werd dus besloten om het reserveblok onder de motor te bouwen. Het reserveblok heeft beduidend minder vermogen, iets wat in een klasse waarin tuning is toegestaan en op dit circuit een groot nadeel oplevert.

De zondag begon met de tweede kwalificatie, gelijk bleek dat de verschillen erg klein waren en dat Cliff alles op alles moest zetten om toch voor in het veld mee te kunnen komen. Cliff wist zijn tijd van te eerste kwalificatie toch te verbeteren maar wist hiermee niet verder te komen dan een zesde startplek op de grid.

De eerste race wist Cliff de aansluiting met de kopgroep te behouden, maar door het gebrek aan vermogen kon hij geen vuist maken om door te stoten naar het podium. Cliff finishte als zesde en gaf aan dat hij moeite had om in een groep zijn bochtensnelheid hoog te houden om zo het gebrek aan vermogen te compenseren.
Het rijden op 110% vergde veel van zijn lichaam en Cliff probeerde dan ook tussen de eerste en tweede race zoveel mogelijk rust te pakken.

De tweede race moest Cliff opnieuw starten vanaf de zesde positie, na een goede start wist hij weer de aansluiting met de kopgroep te vinden. Al snel bleek dat Cliff steeds verder begon terug te zakken. De achterkant van de motor was erg onrustig en Cliff moest op en over het randje rijden om toch snelheid te behouden. Dit zorgde voor veel spannende momenten maar keer op keer wist Cliff de motor toch weer onder controle te krijgen. Het vergt erg veel energie en kracht om op deze manier te moeten rijden, dit in combinatie met temperaturen van 37 graden is erg zwaar. Cliff ondervond hiervan de ongemakken en moest 4 ronden voor het einde overgeven, iets dat vrij ongemakkelijk is op een motor met een helm op. Voor Cliff was dit echter geen reden de handdoek in de ring te gooien en hij besloot dan ook om door te rijden. Cliff wist in de laatste ronde toch nog een plaatsje goed te maken en wist als negende over de finish te komen.

Terug kijkende op Hockenheim is het weekend niet verlopen zoals gehoopt. De trainingen verliepen goed en de verwachtingen waren hoog. Een lekke kop pakking gooide echter roet in het eten en zorgde ervoor dat het weekend met temperaturen boven de 35 graden toch min of meer in het water viel.

Toch wist Cliff in te lopen op de koploper in het kampioenschap. Coen Bouwmeester crashte in de eerste race en behaalde daarvoor geen punten, ook in de tweede race wist hij geen punten te behalen. Danny van der sluis, de nummer drie in het kampioenschap wist echter wel goed te scoren en gaat Cliff nu voorbij in de tussenstand.

Drie oktober worden de laatste twee races voor het NK supercup600 kampioenschap verreden op het circuit van Assen.
Negentien en twintig september zal Cliff eerst nog met een wildcard deel nemen aan het Brits Supersport kampioenschap in Assen. http://www.msvracing.co.uk/bsb