Anti climax na pole position in race 2

 

Op Zaterdag 23 april werd de 2e race voor het NK supercup 1000 kampioenschap verreden. Cliff mocht vanaf pole position vertrekken, maar kon helaas de race niet winnend afsluiten. Door een verkeerde bandenkeus finishte Cliff op een 13e positie.
Op vrijdag tijdens de trainingen liet Cliff al zien dat hij veruit de snelste was. Gedurende de dag wist hij in alle sessies de snelste tijd te noteren. De Yamaha R1 voelde goed aan en Cliff kon goed zijn ritme vinden. Het is duidelijk te merken dat de Superbike steeds meer vertrouwd begint te raken en Cliff steeds makkelijker en constanter snelle ronden kan rijden. Aan het eind van de dag waren Cliff zijn rondetijden net iets minder dan een seconde sneller dan die van zijn directe concurrenten.
De eerste kwalificatie op zaterdag ochtend verliep niet zoals gehoopt. Cliff reed de baan op en tijdens zijn eerste ronde begon het te hagelen en na al dwars op de baan te hebben gestaan kon Cliff niet anders dan zijn motor in de pits parkeren en hopen dat tijdens de tweede kwalificatie het weer wel mee zou zitten.
Geïrriteerd door de mislukte eerste kwalificatie begon Cliff aan de tweede, dit was ook direct te merken aan zijn rondetijd. Cliff reed in de eerste ronde van de tweede kwalificatie direct een 1.43.2 en dit zorgde ervoor dat hij op een eerste plaats terecht kwam. Voor Cliff een nieuw PR en voor zijn concurrenten een tijd om zich op stuk te bijten. Cliff wist zijn tijd gedurende de kwalificatie nog wel te evenaren maar niet meer te verbeteren. Bij het vallen van de finish vlag stond Cliff nog steeds op de eerste plaats met een gat van ruim 0,7 seconden. Cliff pakte hiermee zijn eerste pole position in de Supercup 1000 klasse en deed dit met stijl!
Aan het einde van de dag stond de race op het programma. De baan was droog en alle coureurs begonnen op slicks aan de opwarmronde. Tijdens de opwarmronde begon het hard te regenen. Cliff bedacht zich geen moment en reed al voor de start de pits in om zijn banden te wisselen. In de NK supercup wordt iedere race gestart als wet race, dit betekend dat er niet gestopt wordt wanneer het gaat regenen. Cliff was dus slim door voor de start zijn banden te wisselen en dan vanuit de pitstraat zijn race te beginnen. De rest van het startveld stond op slicks en zou dan tijdens de race wielen moeten wisselen of de race verrijden met slicks op een natte baan. De startprocedure werd opgestart maar toen de rode vlag voor het veld weg was, ging het startlicht ging niet aan. Op de startgrid ontstond ondertussen ook verwarring, verschillende rijders begonnen hun motor naar de kant van de baan te duwen en weigerden te starten nu de start zo lang duurde. Tot verbazing van het team brak de wedstrijdleider de start af en de start werd uitgesteld. Het reglement stelt dat de wedstrijdleiding mag besluiten af te wijken van het reglement dat de races altijd als WET Race worden verreden, maar het team (en de rijders op de startgrid) had een afbreken nadat een deel van de startprocedure al was gedaan niet meer verwacht.
Op het moment dat de start werd afgebroken stopte de regen ook en kwam de zon, mede door de stevige wind had de baan tijd om op te drogen. Voor het team was er echter niet genoeg tijd meer om opnieuw wielen te wisselen. Cliff moest dus zijn race starten vanaf pole position op de verkeerde banden terwijl het grootste deel van het startveld nog wel op slicks stond. Tijdens de opwarm ronde bleek de baan al nagenoeg droog en Cliff wist direct dat een goed resultaat voor hem bekeken was. Tijdens de eerste ronde wist Cliff nog wel de koppositie in de race te pakken maar dit was van korte duur. Gedurende de race was het voor Cliff zaak om op zijn motor te blijven zitten. Ronde na ronde kwamen rijders op slicks hem voorbij en kon hij niet counteren doordat hij met regenbanden reed. Na een erg zware en frustrerende race wist Cliff als 13e te finishen, gelukkig krijgt hij hiervoor nog 3 punten en is het toch nuttig geweest dat hij de race heeft uit gereden.
Na afloop van de race was de teleurstelling groot, Cliff wilde het weekend erg graag afsluiten met een overwinning. Een race op deze manier uit handen moeten geven is erg frustrerend.
14 mei zal het team wederom afreizen naar het TT circuit van Assen waar de 3e race voor het NK Supercup 1000 kampioenschap zal worden verreden. Cliff heeft iets goed te maken, hij wil winnen!

 

16AD2-7247