Podium in eerste NK supercup race 2016

Cliff op podium in eerste NK supercup 1000 race!

Na een lange winter en een goede voorjaarstest op het circuit van Almeria mocht het team dan eindelijk weer afrijzen naar Assen. Op de Drentse hei werd afgelopen weekend de eerste race voor het NK Supercup 1000 kampioenschap verreden. Voor Cliff was dit ook de eerste race op de nieuwe R1, een race waarmee Cliff een duidelijke boodschap afgeeft aan zijn concurrenten.

Op goede vrijdag werd er getraind op een natte baan. Voor Cliff een mooie mogelijkheid om eens te kijken hoe de superbike reageert op een nat circuit en om een goede regen afstelling te vinden. Het vertrouwen op de natte baan bleek al snel goed. Ook de afstelling van de motor was snel gevonden en Cliff wist in de regen de snelste tijd te noteren. Tijdens de derde regen sessie ging het nog even mis bij het uitkomen van de Strubben.1e OW Cup races Assen 2016 foto Henk Teerink (4)

Cliff maakte een high-sider en belande hard op het asfalt, de oorzaak bleek achteraf olie te zijn dat op de baan terecht was gekomen door een valpartij in een eerdere sessie. Gelukkig was de schade aan de motor en aan Cliff minimaal en werd de dag met een goed gevoel afgesloten.

Op zaterdag stonden er twee kwalificaties en een wedstrijd op het programma. Er werd stralend mooi weer voorspeld maar tijdens de eerste kwalificatie was de baan nog nat.
Cliff besloot de baan op te gaan maar kwam na één enkele ronde alweer de pitstraat in gereden. Hij gaf aan dat de baan deels nat en deels droog was, met oog op de tweede kwalificatie had het dus geen zin om te gaan rijden met het risico op een valpartij.

De tweede kwalificatie was het voor Cliff vooral erg belangrijk om aan het droge circuit te wennen. Rijden met een superbike verschilt behoorlijk van het rijden met een supersport, vooral op een snel circuit zoals Assen. De eerste ronden op de droge baan gingen eigenlijk al redelijk goed, Cliff besloot nog even binnen te komen om wat aan de vering te veranderen en ging daarna weer de baan op. De rondetijden werden elke ronde sneller en uiteindelijk wist Cliff zich te kwalificeren op een zesde positie. Een goede prestatie gezien Cliff maar acht ronden heeft kunnen rijden op een droge baan.1e OW Cup races Assen 2016 foto Damon Teerink (3)

De start van de race verliep voor Cliff niet zo goed, hij was erg zenuwachtig. De reactie op de startlampen was goed en hij kwam goed van de plek maar het schakelen van de eerste naar de tweede versnelling ging niet helemaal soepel. Cliff ging als twaalfde de eerste bocht in maar wist zoals altijd in de eerste ronde al weer heel wat plekken terug te pakken. Cliff lag na de eerste ronde op een achtste positie. Uiteindelijk wist hij zich naar een vierde plek te rijden. Echter kon hij niet voorkomen dat hij in de laatste ronde nog een plekje moest afgeven aan een andere coureur. Na de race werden er nog twee coureurs uit de uitslag gehaald, zij rijden normaal in het Europees kampioenschap en tellen hierdoor niet mee in het NK Supercup 1000 klassement. Cliff mocht dus na de wedstrijd alsnog richting het podium om zijn beker voor de derde plek in ontvangst te nemen.

Met het behalen van de derde plek in zijn eerste race op een 1000cc motor heeft Cliff een indrukwekkende prestatie afgeleverd. Zijn concurrenten gaven aan onder de indruk te zijn en niet verwacht te hebben dat Cliff zich nu al voor in het veld zou melden. Cliff zelf was blij met de uitslag maar niet tevreden, hij gaf aan nog te veel in het 600 ritme te zitten en daardoor in de race veel fouten te maken. Toch zijn de zestien punten een erg goede en waardevolle start van het seizoen.
Het team zal aankomend weekend afrijzen naar Assen om een dag te trainen. Cliff hoopt op goed weer zodat hij zijn lijnen en rijstijl op de superbike verder kan verbeteren.

Foto’s: Henk Teerink en Ad Kievit1e OW Cup races Assen 2016 foto Henk Teerink (48)