Teleurstellend resultaat door grip problemen in eerste race.

Tijdens de eerste race in Assen afgelopen zaterdag heeft Cliff niet beter dan een teleurstellende 4e positie weten te scoren. Waar het tijdens de voorjaarstraining nog leek dat alle grip problemen opgelost waren, blijkt dit tijdens de eerste race toch een ander verhaal.

Op vrijdag werd er getraind. In de ochtend werden de eerste ronden van 2019 in Assen verreden op een nat en koud circuit. Heel koud, maar Cliff leek met een baantemperatuur van maar 1,5 graden Celsius goed uit de voeten te kunnen. De ochtend werd gebruikt om een goede regen setting te vinden, Cliff had het al snel naar zijn zin en kon in alle natte sessies de snelste tijd noteren. In de middag was het droog en werden nog een aantal kleine dingen met de afstelling van de vering geprobeerd.


Op zaterdag stond al vroeg in de ochtend de eerste kwalificatie op het programma, dit betekende dat de asfalt temperatuur erg laag was en de dauw nog niet volledig weggetrokken. Cliff liet al snel zien dat hij wakker was en noteerde direct de snelste tijd. Na een aantal ronden besloot hij het voor gezien te houden en gaf aan geen onnodige risico´s te willen nemen met een vochtige en koude baan. Uiteindelijk zakte hij naar een voorlopige 4e positie.
De tweede kwalificatie was rond het middaguur en de temperaturen waren dan ook een stuk aangenamer. Er werden nog een aantal kleine wijzigingen aan de vering gedaan en Cliff ging de baan op. Direct vanaf het begin was het gevoel goed en Cliff zette in de tweede ronde aan voor een snelle ronde. Bij het ingaan van de Bult besloot een van de concurrenten het rustig aan te doen, iets waar Cliff geen rekening mee had gehouden. Een gat van ongeveer 10 meter werd ineens heel erg snel kleiner, Cliff kon de andere coureur nog maar net ontwijken en moest zijn motor rechtdoor sturen het uitloopvlak op. Na dit voorval besloot Cliff even de pits in te komen. Na een kleine wijziging aan de vering was het tijd voor een nieuwe poging. Helaas had Cliff veel last van andere rijders en kon hij geen vrij baan vinden om zijn tijd te verbeteren. Eindresultaat een 4e startpositie, lichtelijk teleurstellend gezien Cliff in zijn vliegende ronde op weg was naar een tijd die goed was voor een 1e of 2e startpositie.

De start van de race verliep totaal niet soepel. De launchcontrol van de motor haperde een moment, dit zorgde ervoor dat Cliff bijna op zijn rug lag en met een spectaculaire wheelie zijn startplek verliet. Dit kostte hem echter wel 2 posities die hij in de eerste ronde direct weer terug wist te veroveren. De drie man sterke kopgroep hadden in de tussentijd een klein gaatje weten te slaan. Cliff reed binnen een ronde dit gat dicht en sloot zich bij de kop van het veld aan. Op dat moment kon Cliff het tempo van de kop goed volgen en leek het er op dat hij zelfs nog wat extra over had. Helaas begon na ronde 4 de achterband ineens heel erg veel grip in te leveren, met een paar spannende momenten tot gevolg waarbij Cliff met moeite op zijn motor kon blijven zitten. Cliff moest noodgedwongen de kopgroep laten gaan. Gelukkig kon hij het gat naar de nummer 5 in de volgende 2 ronden nog vergroten. Uiteindelijk bleek dit genoeg om de 4e positie vast te houden en de race veilig uit te rijden.
´´Ik ben heel erg teleurgesteld, vooral omdat ik het gevoel had voor de winst te kunnen gaan. Na de wedstrijd heb ik samen met Dion de data bekeken en zijn we tot de conclusie gekomen dat het grip probleem niet aan de vering te wijten is. We zijn nu druk op zoek naar een oplossing, Waarschijnlijk is er iets mis met de temperatuur van de achterband tijdens de race. Wat weten we nog niet precies, maar dat zijn we aan het uitzoeken. Een positief punt is dat ik aan het begin van de race een erg goed tempo had. Ik ben ervan overtuigd dit zonder banden problemen de volledige race te kunnen vasthouden. ´´ aldus, Cliff.
Het seizoen is nog lang en de volgende wedstrijd zullen wij er weer alles aan doen om het hoogste treetje te mogen betreden. De volgende race zal wederom op Assen plaatsvinden tijdens Koningsdag op 27 april.